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TO WHOM IT MAY CONCERN


Dear Employer,
 
You have requested a doctor’s statement for the first seven days of an employee’s sickness. I wish to refer you to the Statutory Sick Pay Manual for Employers –National Insurance Contributions Series CA30, Paragraph 28, which states: 
“……you (the employer) cannot ask for a doctor’s statement for the first seven days of a spell of sickness”.
 
The purpose of this regulation is to avoid the necessity for employees with minor, self-limiting illness or injury to use surgery appointments for the sole purpose of obtaining a medical certificate. We do not, therefore, issue certificates in these circumstances. 
 
If employers have reason to enquire about a spell of sickness, they are advised to write to the doctor, including written permission from the employee concerned, when a report may be issued. A charge will be made to you, the employer, for provision of such a report, 
 
The Doctors,
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